torsdag 21 januari 2010

Miljötorsdag!

Fortsätter att varje torsdag under januari och februari ge ett miljötips på uppmaning av Sussi, med bloggen Granne med Selma.

Idag funderade jag på Äpplen & Bananer...
Vi svenskar är ju storkonsumenter på bananer, och visst är det ett smidigt och mättande mellanmål att ha i väskan om blodsockret sjunker.

VÄLJ DÅ KRAVMÄRKTA och gärna RÄTTVISEMÄRKTA!!
Om andelen Kravmärkta bananer som säljs i Sverige skulle dubbleras, från fem till tio procent, då skulle upp emot 20 ton kemiska bekämpningsmedel slippa spridas på plantagerna. Över tusen bananarbetare skulle kunna arbeta på plantager där de slipper utsättas för extremt giftiga bekämpningsmedel. Dessutom skulle djur och natur runt de här plantagerna utsättas för mindre risk att skadas och förgiftas.
(från naturskyddsföreningens hemsida)

Gå gärna in på Grön guide Naturskyddsföreningens plats på webben med många bra tips och svar på frågor.

Och vill man vara ännu mer miljövän väljer man ju ett SVENSKT ÄPPLE, då håller man ju både doktorn och sitt dåliga samvete borta...

Slut på fruktstunden och åter till arbetet,ha en fin dag//Eva

4 kommentarer:

 1. Mmmm som sagt ett svenskt äpple är ju så gott.. o kravmärkta bananer smakar mer banan...:) Kram Annika

  SvaraRadera
 2. svenska äpplen är ju så mycket godare också! massa mer smak. Ja, bananer kan jag inte köpa de icke miljömärkta. Inte efter att jag läst att det var besprutningsmedel i madrasserna där arbetarna på bananplantagen sov. Fy så mycket gifter de ständigt går och inandas.

  KRam pernilla

  SvaraRadera
 3. Jag köper aldrig annat än kravbananer. Svenska äpplen koper jag så länge de finns att få tag på. De är ju de som är klart godast! Jag läste ngn stans att det gick åt 1 kg kemikalier för att få fram 1 kg bananer (ej krav). Jag vet inte om detta stämmer men det är ju äckligt i alla fall. Fram för mer kravodlat! och rättvisemärkt! /Anna

  SvaraRadera
 4. Nu viskar jag: Har 14 äppelträd men det händer att jag köper äpplen ändå... Fy på mig som inte orkar svepa in dem i tidningspapper och ta tillvara för vinterns behov.

  SvaraRadera

Hej, jag blir glad om du vill lämna en kommentar//Eva