torsdag 11 februari 2010

Ekologisk bomull.

Dagens miljöinlägg handlar om ekologisk bomull.

Hälften av all textil som tillverkas är i bomull. Bomull odlas bara på drygt två procent av odlingsytan i världen. Men på den ytan används elva procent av världens bekämpningsmedel. Mer än 120 miljoner människor i fattiga utvecklingsländer är beroende av textilindustrin för sin försörjning. Deras arbets- och livsmiljö kan förändras om vi ställer krav på hur våra textilier och kläder produceras. Mer än hälften av bomullsodlingarna i världen konstbevattnas. För att odla ett kilo bomullsfibrer går det åt mellan 10 000 och 17 000 liter vatten. Den ekologiska bomullen odlas utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och GMO (genetiskt modifierade organismer). Efterfrågan på ekologisk bomull är stor. Odlingen ökar kraftigt, men fortfarande är bara 5 procent av världens bomull ekologiskt odlad. Övergången från konventionell till ekologisk odling kräver stora förändringar. Samtidigt visar erfarenheter att ekologisk odling på sikt ger odlaren större och mer stabil inkomst.
Läs gärna mer på Naturskyddsföreningens hemsida.

Kläder och textilier som är märkta med Bra Miljöval tillverkas med snällare kemikalier. Oftast är bomullen ekologiskt odlad. Det är bra för miljön, eftersom man inte använder kemiska bekämpningsmedel i ekologisk odling.

Bland möbeltyger är det inte helt lätt att hitta ekologisk bomull, vill man välja ett miljövänligare alternativ är ju ulltyger ett bra alternativ.
Några av mina leverantörer bla. Textil-Miljö har märkningen Öko-Tex Standard 100 som är världens ledande human-ekologiska märke för textilier som testats för skadliga ämnen.

Så fortsätt att fråga efter bra textilier ur miljösynpunkt, det är ofta kunders efterfrågan som gör att leverantörer ändrar sina produkter.

Solen skiner, våren kommer snart//Eva

1 kommentar:

  1. Det är skrämmande hur mycket kemikalier som används till olika odlingar! Tänk om man kunde komma ihåg detta när man är ute och handlar. Samvetet borde finnas där oftare än då och då. Men vi är på god väg!
    /Anna

    SvaraRadera

Hej, jag blir glad om du vill lämna en kommentar//Eva