fredag 19 februari 2010

Miljötips


Har varit lite mycket denna vecka, så torsdagstipset blir ett fredagstips!

Är det fler än jag som satt kaffet i vrångstrupen när Ni öppnat elräkningen denna vinter?!
Har man som vi ett stort hus som delvis värms upp med el så inser man att det måste göras nåt åt elförbrukningen, om inte för miljön så för plånbokens skull.

OCH DET GÅR ATT GÖRA NÅGOT, BRA VA!

Vår familj i är med i projektet klimatpiloterna, och denna månad har vi fått låna en liten kompis, jag kallar honom Elis.
Det är en trådlös El-energimätare från Efergy, en sändare placeras i elskåpet och sänder trådlöst till en displayenhet.
På den kan man se: förbrukning i kwh, kostnad/timme och historik.
Den gör ju inte att elförbrukningen minskar MEN du ser om något du gör i hemmet drar särskilt mycket el och kan på så sätt minska det som drar mycket.

5 ENKLA SAKER DU KAN GÖRA!

1. Sänk inomhustemperaturen med 1 grad (inte om du redan har 16 grader kanske)
En grads sänkning minskar uppvärmningskostnaden med ca 5%

2. Stäng av helt! Apparater i "stand by" slukar ström motsvarande 2% av Sveriges årliga elförbrukning.

3. Använd vattenkokare till att koka upp vattnet till matlagningen & stäng av lite innan maten är klar när du använder ugn,då utnyttjar du eftervärmen.

4.Ha rätt temperatur i kyl & frys,minus 18 grader i frysen och plus 6 grader i kyl. Varje grads mindre kyla minskar energiförbrukningen med ca 10% för kyl och 7 % för frys.

5. Släck i de rum du inte är.

..& en sista bonus, Bjud hem en massa folk och ha fest, varje person alstrar en massa värme och om de har släck och stängt av alla apparater hemma hos sig och äter maten du gjort(på eftervärme) i ditt kök så har ni tillsammans gjort en insats för miljön och har trevligt samtidigt!!

Ha en festlig helg i snökaoset//Eva

1 kommentar:

  1. Ja nu var det inte kul att få räkningen inte.... va har en luft-vattenpump så vi har klarat oss ganska bra men högre än vanligt var den... att kolla sin förbrukning är ju smart... o att spara el är ju ett måste i dessa tider.... tack för dina toppentips... gilalde nog det där om fest mest..:) måste bara säga att dfotöljerna i förra inlägget var ju alldeles helt underbara.... kanon... Kram o trevlig helg.....Annika

    SvaraRadera

Hej, jag blir glad om du vill lämna en kommentar//Eva