torsdag 3 februari 2011

Tema fredag:Svenskt Tenn

Ett av mina senaste projekt var denna soffa som fick en ny klädsel i tyget Mirakel från
Svenskt tenn.


Såhär skriver de på sin hemsida:
Estrid Ericson var en stor vän av svenskt hantverk. Inspirerad av den brittiske Arts & Crafts-företrädaren William Morris satte hon handens verk högst av allt.
Svenskt Tenn har fortfarande som ett uttalat mål att stödja och utveckla svenskt kvalitetshantverk. Företaget ägs av Kjell och Märta Beijers Stiftelse, som gett oss uttryckliga order att aldrig tumma på kvaliteten. ”Made in Sweden” har alltid varit och kommer alltid att vara ett honnörsbegrepp på Svenskt Tenn. Vi tillverkar i princip hela vår kollektion i Sverige. Och om vi någon gång gör ett undantag, handlar det antingen om att det inte existerar någon kvalitativ leverantör, eller att det inte finns tillverkningskapacitet nog


Svart keder( passpoal) i ryggpipor och runt sitsen.

MIRAKEL

"Frank ritade över 160 textilmönster för Svenskt Tenn, de flesta med fantasifulla botaniska motiv. För Josef Frank var naturens färger och former i inredningen ett sätt att kunna andas och känna frihet i slutna rum. Mirakel är ett av hans tidigaste mönster, ritat på 1920-talets senare hälft. Det lär ha fått sitt namn efter att Frank yttrat ”det var ett mirakel att en så liten rapport kunde ge upphov till något så storslaget.”

Nedan möbler jag tidigare gjort.

HIMALAYA

Josef Frank komponerar Himalaya, sitt sista mönster, år 1950. Då ser han tillbaka på sitt livsverk och skapar en sammanfattande höjdpunkt, som underfundigt döps till Himalaya. Från barndomen i Wien bar Frank med sig en ljus livssyn, som han på ett nästan överväldigande sätt låter oss få del av här. På Himalaya avtecknar sig ett jordiskt paradis mot en fond av rundade berg i dramatiska färger; höstens goda finns på samma gång som vårens alla behag.

STENSÖTA

Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson letade under sina resor många runt om i världen efter vackra textilier att ta hem och sälja i butiken på Strandvägen. Det engelska textilföretaget GP & Baker hämtade inspiration från historiska mönstertraditioner och Estrid började köpa textil från dem redan på 1930-talet.

La PLATA

När Annes Hus på Millesgården inreddes av Svenskt Tenn 1950 tapetserades soffgruppen först med Josef Franks textil Drinks. Carl Milles tyckte då att det blev för mörkt och oroligt, han hade tänkt sig att hans sekreterare Anne Hedmark skulle få en känsla av att befinna sig på en vit molntapp på en blå himmel. Möblerna tapetserades därför om med La Plata. Mönstret, ritat under åren 1943–45, har fått sitt namn från Rio de la Plata, den stora flodmynningen utanför Buenos Aires.


Nyligen visades ett tv-program på Kunskapskanalens "Antikmagasinet" just om Svenskt tenns historia, klicka HÄR så kommer du till det inslaget. Jätteintressant!!

Jag klär gärna möbler i Svenskt tenns tyger, men har inte själv dessa till försäljning utan de kan Ni som kund köpa genom Svenskt tenns butik på nätet eller i butiken i Stockholm.


Trevlig helg//Eva

1 kommentar:

  1. Wow, vad snyggt du har satt ihop mönstret i tyget på soffan!

    SvaraRadera

Hej, jag blir glad om du vill lämna en kommentar//Eva